Image
koor

De Cappella Concinite werd in 1965 opgericht als kinderkoor door Karel Aerts. Van bij de aanvang was het koor verbonden aan de Leuvense Sint-Kwintensparochie en het luisterde de wekelijkse erediensten op met Gregoriaanse gezangen en eenvoudige polyfone muziek. Al gauw kreeg het koor bekendheid in binnen- en buitenland en volgden deelnames aan grote koorfestivals en concerten. In de jaren ’70 en ’80 stonden we op tal van nationale en internationale podia en behaalden verscheidene prestigieuze prijzen. Componisten als Vic Nees en André Laporte droegen werken op aan Concinite. En de uitgebreide verzameling plaatopnames is vandaag nog steeds terug te vinden in talloze Vlaamse huiskamers. (Foto: Carlo Heyman)

Image
koor

Na de dood van Karel Aerts in 1986, nam Florian Heyerick in 1987 de leiding van het koor op zich. Als barokspecialist scherpte hij de technische vaardigheden aan en onder zijn impuls werden ook een aantal boeiende cd-opnames gerealiseerd. In 1992 behaalde het koor de eerste prijs (afdeling vrouwenkoor) in de prestigieuze internationale radiowedstrijd “Let the peoples sing”. (Foto: Jozef Schrijvers)

Van 1995 tot 1998 werd de Cappella geleid door Koenraad Hinnekint. Hij richtte ook het Jeugdkoor Concinite op, dat in 1998 een eerste prijs kreeg op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

 

 

Image
Foto koor

Peter Dejans was dirigent van Concinite van 1999 tot 2009. In die periode groeide Concinite uit tot een vrouwenkoor met een 30-tal enthousiaste leden. Onder zijn leiding bracht het koor klassieke muziek uit alle stijlperioden, met speciale aandacht voor hedendaagse koormuziek. Zo creëerde Concinite in 2005 ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum werken van de Vlaamse componisten Frank Agsteribbe en Jeroen D’hoe. We luisterden ook de hoogmissen van Kerstmis, Pasen en Pinksteren op in de Leuvense Sint-Kwintenskerk en de jaarlijkse Jachthoornmis

 

Image
Foto koor

Sinds april 2009 wordt Concinite geleid door Ludo Claesen. Onder zijn leiding creëerde het koor werken van Rudi Tas, Erika Budai, Pieterjan De Meulder en Michael Van Campenhout en kon het deelnemen aan boeiende koorprojecten. Zo zong het koor mee in de uitvoering van ‘The Planets’ van Gustav Holst in samenwerking met het Vlaams Radio Koor en het Brussels Philharmonic, en in het Liszt-project “An den Wassern zu Babylon” in samenwerking met Psallentes Femina en Joris Verdin. In het kader van een kooruitwisseling met het Deense vrouwenkoor Nordlys ging het koor op concertreis naar Kopenhagen. In 2011 behaalde Concinite bij haar eerste deelname een mooie score van 90% op het Provinciaal Koortornooi van Vlaams-Brabant in de afdeling uitmuntendheid. Deze prestatie werd bevestigd met een score van 91% bij deelname in 2014. Op vraag van het Lodewijk de Vocht fonds nam het koor in maart 2012 de CD ‘Memorare’ op met religieuze koorwerken van deze componist.

Image
voorpagina 50 jaar Concinite fotoboek

In 2015 vierde het koor haar 50-jarig jubileum met enkele jubileumconcerten en de creatie van ‘Cantico del Sole’, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door dirigent Ludo Claesen. We brengen ook een Jubileumboek uit waar we terugkijken op 50 jaar Concinite in woord en beeld. (Foto’s logo: Johny Verschakelen en Leopold Oosterlynck)

In 2016 droeg Rudi Tas zijn ‘Seven Blake Songs’ op aan Concinite. Deze werden gecreëerd op het concert ‘Song of songs‘ in juni. In datzelfde jaar ging het koor ook op koorreis naar Spanje. We verkenden nieuwe muzikale wegen met het barokconcert ‘Gaudete in Domino’ in december 2016 en het swingende close harmony concert ‘Fly me to the moon’ in oktober 2017. Op het provinciale koortornooi in datzelfde jaar doen we het nog iets beter dan de vorige edities en halen we 92% in afdeling Uitmuntendheid.

Naast onze eigen concerten in de Sint-Kwintenskerk in Leuven concerteren we ook regelmatig op andere locaties. Zo traden we in 2018 op tijdens de Torenfeesten in Sint-Pieters-Leeuw, zongen we concertmissen in de kathedraal in Brussel en voerden we ons Adventsconcert met het kamerkoor Maastricht ook in Maastricht uit. In 2019 namen we deel aan de Grote Parade van de Vlaamse Koormuziek in Mechelen en brachten we ons programma Abendlied voor Koorlink in Tielen. In 2020 zongen we op het openingsconcert van de Sint-Pieterskerk in Leuven. 

Tijdens de lockdown hebben we met enkele koorleden een nieuw lied van onze dirigent Ludo Claesen ingezongen over de Corona-crisis: Het jaar waarin de hoogmoed brak.

Na Corona pikten we snel de draad weer op met onze jaarlijkse lente- en kerstconcerten. We werkten ook samen met andere kunstenaars en ensembles. Zo creeërden we in juni 2022 samen met zandkunstenaar Immanuel Boie (de Zanderling) en mannenkoor Terpander het Hooglied in Zang en Zand van de jonge componist Sybrand Maertens in Genk en Heverlee. Deze concerten werden integraal opgenomen en gefilmd en zijn te bekijken op YouTube. We deden mee aan festivals zoals de Kunstroute in Oud-Heverlee in 2021 en Leuven BeKOORt in 2022. Samen met jachthoornsensemble Le Val d'en Haut zongen we benefietconcerten in Heverlee en Maredsous

Vanaf januari 2024 nam Alexandros Kavvadas het dirigeerstokje over van Ludo Claesen. Ons eerste optreden samen op Aarschot Volkoren werd gesmaakt door het publiek.