Discografie
Een van de dingen waar we als koor (terecht) trots op zijn, is onze unieke koorklank. Het is verbazingwekkend hoe deze, zelfs na 60 jaar en talloze wisselingen in de bezetting, nog altijd zo herkenbaar is. Dankzij onze uitgebreide lp- en cd-collectie kunnen we nog steeds genieten van de koorklank uit vroegere jaren. Reis met ons mee door de tijd en (her)ontdek enkele pareltjes uit ons rijke archief!

1974 - 50 gouden kinderstemmen zingen met Karel Aerts (Eufoda 1023)
De eerste lp van Concinite werd uitgebracht in 1974 en werd door Karel Aerts omschreven als ‘de bekroning van een decennium van intensieve vocale en muzikale inspanning’. Deze lp biedt een prachtige staalkaart van het rijke repertoire dat het koor in die tijd had opgebouwd. Het varieert van gregoriaanse gezangen – de fundamenten en het geheim van de unieke koorklank van Concinite – tot polyfonie en werken van grootmeesters zoals Mozart, Purcell en Kabalevsky.
Alma Redemptoris Mater (gregoriaanse hymne)
In dulci jubilo (M. Praetorius)
Gedurende vele jaren werd de verjaardag van een koorlid gevierd met een uitvoering van Nymphs and shepherds, come away (H. Purcell)

1975 - Concinite zingt Dufay en Palestrina (Eufoda 1025)
De 500ste verjaardag van de dood van Dufay (1474) en de 450ste verjaardag van de geboorte van Palestrina (ca. 1525) vormden voor het Festival van Vlaanderen de aanleiding om in de Sint-Kwintenskerk te Leuven grootschalige herdenkingsconcerten te organiseren. Het ‘Jeugdkoor Concinite’ verleende hieraan, samen met de Schola Cantorum van Sint-Kwinten, zijn medewerking. Een van de hoogtepunten van deze concerten was de ‘Improperia van Goede Vrijdag’ van Palestrina, die in de daaropvolgende jaren uitgroeide tot een van de succesnummers!
Improperia van Goede Vrijdag (G.P. da Palestrina)

1976 - La Nativité (ARN 38470)
1976 - Impropères et Motets de Palestrina; Chants grégoriens et polyphoniques pour l'Avent et Noël (Arion)
In de zomer van 1976 ondernam Concinite een memorabele tiendaagse concertreis langs gerenommeerde Franse festivals in Albi, Parijs en het Normandische Bayeux. Op het festival van Albi bracht het koor in samenwerking met het Ensemble Instrumental de France een uitvoering van Pergolesi's ontroerende Stabat Mater. In Parijs en Bayeux werd voor een breed repertoire gekozen, met een focus op zowel de verstilde schoonheid van gregoriaanse gezangen als de complexe harmonieën van polyfone werken, toegespitst op Kerstmis, de Goede Week en Mariaverering. Bijzonder was dat Radio France de concerten in de prestigieuze Sainte-Chapelle te Parijs registreerde. De Franse pers reageerde unaniem lovend, en enkele maanden later werden de hoogtepunten van deze succesvolle tournee vastgelegd in twee lp's.

Een citaat uit de correspondentie van K. Aerts bij de voorbereiding werpt een helder licht op de discipline van die periode: "Iedereen moet de repetities trouw en zo veel mogelijk bijwonen. Er worden geen partituren meegenomen naar Frankrijk!"
Zin in meer? De lp met muziek van Palestrina en gezangen voor de Advent en Kerstmis, is beschikbaar op Spotify
Ave Regina coelorum - Motet à 5 voix

1977 - gregoriaanse tijdkrans (Eufoda 1034)
Op de hoes van deze lp met gregoriaanse klassiekers pleit Karel Aerts vurig voor het Gregoriaans. Hieronder volgen enkele citaten:
“De schoonste momenten van Concinite zijn niet de successen en triomfen bij de concerten, doch wel de zaterdagavonden wanneer wij heel alleen in een halfduistere Sint-Kwintenskerk samen Gregoriaans zingen dat ver en hoog in de gewelven uitsterft in de gebieden van het onwezenlijke”.
“Dat Concinite goed heeft leren zingen dankt het in de eerste plaats aan de beoefening van het Gregoriaans. Alle vereisten voor de goede koorzang zijn in het Gregoriaans te vinden: sterke ademtechniek, vocalisen die de beweeglijkheid en soepelheid van onze stemmen gevormd hebben, juiste intonatie, homogeniteit, beheersing en dosering van de stemmen en de koorklank, zuiverheid van stijl en tenslotte ook vorming van de goede smaak en de kritische zin. Kortom het Gregoriaans is een ononderbroken weldaad geweest tijdens de tien jaren van ons bestaan.”
Puer natus est (Introïtus van de nachtmis van Kerstmis)
Crux fidelis (Hymne van Goede Vrijdag)
Victimae paschali laudes (Sequentie voor Pasen)
Veni Sancte Spiritus (Sequentie voor Pinksteren)

1977 - G.B. Pergolesi, Stabat Mater (Eufoda 1036)
Het prachtige ‘Stabat Mater’ van Pergolesi is doorgaans bekend als een werk dat wordt uitgevoerd door twee solisten en strijkers. In 1977 koos Karel Aerts echter voor een verrassende aanpak, met een afwisseling van koor- en solopassages. Hoewel deze uitvoeringswijze tegenwoordig als onorthodox kan worden beschouwd, heeft Concinite dit werk in de daaropvolgende jaren met succes meerdere keren hernomen, onder andere tijdens de viering van 50 jaar Concinite in 2015. We koesteren daar de mooiste herinneringen aan!
Stabat Mater - Fac ut ardeat (G.B. Pergolesi)
Stabat Mater - Inflammatus et accensus (G.B. Pergolesi)
Stabat Mater - Quando corpus morietur (G.B. Pergolesi)

1978 - Concinite zingt Brahms (Eufoda 1043)
Op deze eerste lp met romantische muziek zijn bewerkingen van volksliederen te vinden, evenals het Opus 17 ‘Vier Gesänge für Frauenchor mit Begleitung von zwei Hörnern und Harfe’.
Morgen muss ich fort von hier (J. Brahms)

1980 - Gewijde Muziek voor alle Getijden (Eufoda 1056)
Concinite en de Schola Cantorum hebben gedurende vele jaren samen de erediensten in de Sint-Kwintenskerk opgeluisterd. Deze lp bevat een verzameling klassiekers die de koren doorheen het liturgisch jaar ten gehore brachten, variërend van gregoriaanse gezangen en polyfonie tot muziek uit de twintigste eeuw. Deze lp heeft ongetwijfeld de trouwe kerkganger weten te bekoren!
En natus est Emmanuel (M. Praetorius)
Alta Trinita Beata (Italië - XVe eeuw)

1982 - Praise for the Singing (Eufoda 1077)
De vreemde eend in de bijt! Concinite en de Schola Cantorum presenteren op deze lp koorbewerkingen van zeer bekende nummers van onder andere Cat Stevens, Lennon en McCartney, en Simon en Garfunkel. Karel Aerts verwoordde het als volgt: “Ik heb aan mijn zangers en zangeressen herhaaldelijk gezegd: deze lp is een zware uitdaging. Uw uitvoering moet zo goed zijn dat ze de originele versies van deze liederen doet vergeten. Dit is een haast onoverkomelijke opdracht, maar we willen het toch proberen. En indien we daarin – ook al is het maar gedeeltelijk – slagen, dan wordt deze lp een prettige verrassing.”
Rhythm of life (C. Coleman - arr. R. Barnes)
The Sound of Silence (P. Simon)
Bridge over troubled Water (P. Simon - arr. C. Sechler)

1984 - Concinite Live (Eufoda 1090)
Deze lp is de weergave van een BRT-3 live-concert, opgenomen tijdens de reeks concerten in de universiteitsaula te Leuven.
Karel Aerts omschreef dit concert als volgt: “Het concert is een van de mooiste en meest intense realisaties van Concinite in haar twintigjarig bestaan. Het is een uitvoering die een dirigent of vertolker slechts eenmaal in zijn leven als een begenadigd moment kan creëren, zonder precies te weten hoe of waarom.”
Der Gärtner uit Opus 17 (J. Brahms)
Ich hab' die Nacht getraümet (J. Brahms)

1985 - T.L. De Victoria, Officium Hebdomadae Sanctae (Eufoda 1095)
“Er is in heel de geschiedenis van de muziek waarschijnlijk geen toondichter wiens oeuvre zo sterk mystiek geladen is als dat van de Victoria’.” K. Aerts
In de Officies van de Goede Week beschrijft de Victoria het lijden van Christus. Karel Aerts maakte voor de lp een selectie uit deze Officies, die alle gezangen van de Goede Week omvatten. De keuze omvat de nocturnes van de Metten van Goede Vrijdag, de Improperia, de Metten van Paaszaterdag en de gezangen van de kruisverering. De Improperia (meervoud van improperium, wat verwijt of beklag betekent) is een gezang voor de viering van Goede Vrijdag, waarin Christus zijn volk verwijt dat het ondankbaar is geweest en hem ter dood heeft gebracht. Het is een gezang, dat bestaat uit een vraag- en antwoordstructuur tussen solist(en) en koor.
Improperia : Popule meus (T.L. De Victoria)
Vere languores (T.L. De Victoria)
In Parasceve, secundo nocturno : Tamquam ad latronum (T.L. De Victoria)

1986 - Auf Flügeln des Gesanges (Eufoda 1112)
De lp (én cd) 'Auf Flügeln des Gesanges', een verzameling romantische liederen van Brahms, Mendelssohn Bartholdy, Schumann en Schubert, was de laatste opname van het koor onder leiding van Karel Aerts. Ze werd slechts een maand voor zijn overlijden gerealiseerd. Later werd deze plaat met zorg gedigitaliseerd. Ongetwijfeld dragen de toenmalige koorleden deze periode nog altijd in hun hart.
“Deze lp illustreert de metamorfose die de Romantiek teweeg heeft gebracht in de relatie van de mens tot het universum, de maatschappij, de natuur en ook -zoals in Das Grosse Halelluja en Psalm 23- tot God.” K. Aerts
Duette Für Zwei Singstimmen Und Klavier Begleitung, Op.63 - V (F. Mendelssohn)
Sonntagsmorgen (F. Mendelssohn)
Tamburinschlägerin (R. Schumann)

1990 - Laudate Pueri (VTP CD92 001)
Deze opname, gerealiseerd door Concinite onder de inspirerende leiding van Florian Heyerick, omvat een rijk palet aan romantische geestelijke muziek voor vrouwenkoor en orgel, dat een volle eeuw overspant. De cd bevat ingetogen en expressieve werken van Fauré, Mendelssohn en Gyrowetz. De intieme sfeer van de Paters Jezuïetenkerk te Heverlee vormde het ideale decor voor deze opname, met de subtiele klanken van het Cavaillé-Coll orgel, bespeeld door Joost Termond.
Laudate pueri ( F. Mendelssohn) - Beati omnes ( F. Mendelssohn)
Cantique de Jean Racine (G. Fauré)
Herr, dessen Weisheit ewig ist (A. Gyrowetz)

1991 - J.M. Haydn, In Festo Innocentium (Etcetera records)
Deze cd kwam tot stand naar aanleiding van het Herdenkingsconcert voor Karel Aerts op 28 december 1991, exact vijf jaar na zijn overlijden.
Michaël Haydn, de minder bekende jongere broer van Joseph, werkte jarenlang aan het aartsbisschoppelijk hof van Salzburg. Daar was hij verantwoordelijk voor de opleiding van de koorknapen van de kathedraal. Zijn Vespers in F en de Missa sub titulo Sti. Leopoldi in festo innocentium, gecomponeerd voor het feest van de Onschuldige Kinderen, werden eveneens op 28 december uitgevoerd.
Zin in meer? Deze cd is beschikbaar op de digitale kanalen (YouTube, ..)
Missa In festo Innocentium - I. Kyrie (J.M. Haydn)
Missa In festo Innocentium - VII. Deutsches Magnificat (J.M. Haydn)
Vesperae In festo Innocentium - I. Dixit Dominus (J.M. Haydn)
Vesperae In festo Innocentium - IV. De profundis (J.M. Haydn)
Vesperae In festo Innocentium - VI. Salvete flores martyrum (hymne) (J.M. Haydn)

1994 - Songs of Innocence (VTP CD92 015)
Deze cd betekende voor Concinite een resolute koerswijziging naar de twintigste-eeuwse muziek. Florian Heyerick introduceerde het koor in de wereld van componisten als Eben, Holst, Kodály, Laporte en Britten. Deze muzikale ontdekkingsreis vergrootte de technische bagage van het koor, wat leidde tot een rijkere uitvoering en een diepgaandere interpretatie van de stukken. Hoewel de realisatie veel toewijding vergde, resulteerde dit in wat wij beschouwen als een van onze meest memorabele cd's.
Catonis Moralia: Preludio (P. Eben)
Mountain Nights - I (Z. Kodaly)
A Ceremony of Carols : This Little Babe (B. Britten)

2012 - L. de Vocht, Memorare (Phaedra, In Flander Fields 76)
Het oeuvre van de Vlaamse componist Lodewijk De Vocht is al geruime tijd een vast onderdeel van het repertoire van Cappella Concinite. Een bijzonder moment was de opluistering van zijn herdenkingsmis op 16 oktober 2011 in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk, onder de bezielende leiding van Ludo Claesen.
Ter ere van de 125ste geboortedag van De Vocht ontstond op initiatief van het gelijknamige fonds het idee voor een gedenkwaardige cd. ‘Memorare’ zag het licht op 10 en 11 maart 2012 in de Heilig Hartkerk te Hasselt. De unieke klank van het Cavaillé-Coll orgel uit 1878, bespeeld door Luk Bastiaens, verrijkte deze opname onder de directie van Ludo Claesen. De cd presenteert een compleet beeld van De Vochts vocale en instrumentale werk met de ‘Missa in Honorem Angelorum’, de volledige reeks ‘Cantica’, het ‘Duo Cantus Mariani’ en het ‘Larghetto’ voor orgel.
Zin in meer? Deze cd is beschikbaar op de digitale kanalen (YouTube, ...)
Missa in honorem Angelorum - Kyrie (L. de Vocht)
XIV Cantica : II. Regina Caeli (L. de Vocht)
XIV Cantica : V. O quam suavis est (L. de Vocht)
XIV Cantica : IX. Adeste fideles (L. de Vocht)